Terug in de tijd…

Dax 1976

Terug in de tijd gaan we naar de nationale vlucht vanuit Dax in 1976. Ruim 18.000 duiven stonden klaar om de terugreis te aanvaarden. De communicatie destijds was van een heel ander niveau dan wat we nu gewend zijn. Waar we nu  met onze mobieltjes iedereen bijna overal en altijd  kunnen bereiken, was het toen hopen dat de lokale vaste telefoonlijn werkte! In Dax was dat op de lossingsdag niet het geval. Blijkbaar was de telefoon ter plekke gesaboteerd! Gelukkig bracht Frans van Wel, terugkerend van zijn vakantie, uitkomst. Hij reed naar Bordeaux om daar contact op te nemen met Nederland en uiteindelijk het lossingsuur door te kunnen doorgeven.

Zo konden de duiven om 13.00 uur aan hun karwei beginnen. Bij de lossing was het warm, er stond een zuidoosten windje wat echter al snel naar noordoost ruimde. Meer noordelijk kregen de duiven ook nog met buien af te rekenen. Dat het zwaar was bleek wel uit de snelheden van de eerste duiven: slechts één duif wist de duizend-meter grens te overschrijden!

Helmond en omstreken was destijds een sterk duivenbolwerk, zeker op de grote fond. Ook uit deze nationale uitslag blijkt dat wel. Als we naar de eerste vijftig duiven kijken zien we dat op deze loodzware vlucht onze regio uitstekend vertegenwoordigd was. Pietje Melis uit Bakel was de topper op plaats 3 met slechts één duif mee! Hij draaide om 13.45 uur een absolute kopduif. Piet Boudewijns op 9, 27 en 30 maakte weer een superuitslag en Marinus van de Laar, hij woonde in de zelfde straat als Piet Boudewijns had een topduif op 15. Cor van den Elsen vertegenwoordigde Mierlo op plaats 21 en H. Rooijakkers en Zn pakten hun ”99” op plaats 42. Het concours sloot op Helmondse tijd ongeveer om 19.00 uur.

Klik hier voor de eerste pagina van de uitslag.